Неякісне харчування – чи все залежить від кухаря?
Сьогодні, 22 серпня, у соціальних мережах з’явилася інформація від одного з бійців військової частини Десантно-штурмових військ про неякісне приготування їжі, а саме, автору публікації на сніданок дістався шмат свинини з волоссям. Після відреагування на дану проблему Командуванням Десантно-штурмових військ, світлина була видалена.
За свідченням решти військовослужбовців цієї частини, які снідали з ранку у солдатській їдальні, їжа була смачна та якісна.
Павло – військовослужбовець строкової служби, за його плечима 10 місяців військового життя. Інформацію щодо неякісного харчування військовослужбовців чує вперше та говорить, що вона категорично не відповідає дійсності.
«Хочу сказати, що інколи весь раціон може зіпсувати невміле приготування. Багато залежить від кухаря. Продукти завозять кожного тижня, інколи бувають перебої з рисом і гречкою, тоді дають більше пшона, гороху чи вівсянки», – розповідає Павло
За словами тимчасово виконуючого обов’язки заступника командувача ДШВ з морально-психологічного забезпечення полковника Олександра Пухальського,- даний випадок ми вирішили не залишити без рекламації. Харчування здійснює фірма «Укрпродакорд». В цілому є певні нарікання на їхню роботу, інколи випадки трапляються. На даний час ми в очікуванні на перехід до нової системи харчування. Така вже є у Навчальному центрі ДШВ та в одній з десантно-штурмових бригад. Тоді за якість їжі будуть відповідати військові кухарі та командири військових частин.
Чому це сталося, важко зробити певні висновки. Є військові посадові особи, які несуть за це відповідальність, але все ж таки продукти харчування постачаються на склади фірмою «Укрпродакорд», яка несе відповідальність за їх якість.
Дійсно, не всі постачальники (а в Україні їх чотири: «Укрпродакорд», “Авіка”, “Артек-Союз” та “Геус Груп”) сумлінно ставляться до якості продукції, що постачається, тому мають місце подібні “харчові скандали” в армії. Може справа в тому, що більшість з тих постачальників не мінялась роками, до того ж у деяких з них занадто великий відсоток обслуговування військових частин (наприклад, “Укрпродакорд”, забезпечує харчами не тільки Житомирський гарнізон).
По ранковій ситуації хочу сказати, що може десь на заводі не додивилися, чи кухар прогледів, але основне – це є людський фактор. Того, що трапилося, вже не минувати. Будемо вживати заходів.
«Харчування доволі непогане, але звичайно, хочеться фруктів: яблук, бананів чи навіть апельсина. Найсмачніше мені в обід, нам готують різні каші, супи, а борщ взагалі схожий на приготування моєї бабусі», – розповідає солдат строкової служби Владислав.
Наразі у командуванні Десантно-штурмових військ призначено службове розслідування за фактом неякісного приготування їжі.
Прес-служба командування ДШВ ЗС України