Піски: безлюдні, але «гарячі»
Два роки тому інформація про Піски практично не сходила зі сторінок бойових зведень, і цей населений пункт був чи не найгарячішою точкою в протистоянні російсько-окупаційним військам. Нині сутички в Пісках уже не настільки інтенсивні. Однак ці позиції залишаються стабільно напруженою ділянкою оборони в районі АТО. Тут лінію взводних опорних пунктів продовжують обороняти підрозділи високомобільних десантних військ Збройних Сил України
— Стріляють майже щодня, — каже командир батальйону десантників із позивним «Формоза». — Учора, наприклад, по нас стріляли з великокаліберного кулемета, СПГ гатив кілька разів.
Не встиг комбат завершити фразу, як зовсім поруч пролунала автоматна черга, а за мить прилетів ВОГ. Іще кілька секунд — і ліг другий, але вже значно ближче. Комбат просить зайти в укриття, бо наступна граната може прилетіти вже на позицію. Чекаємо. Хвилина… Друга… Третя… Тиша…
— Ось бачите, яке перемир’я, — продовжує комбат. — Найімовірніше, постріли навмання. Намагаються спровокувати на відповідь. Сьогодні російські окупанти поводяться занадто скромно, бо зазвичай тут літають 82 міліметри. Буває, і танчик стріляє.
На такі провокації наші хлопці намагаються не реагувати без потреби. «Формоза» каже, що 90 відсотків нинішніх десантників, які тримають оборону на ВОПах у Пісках, мають щонайменше дворічний досвід участі в бойових діях. Тож витримки в них вистачає. Війна швидко навчила їх правильно оцінювати ситуацію й діяти без зайвої метушні.
— Мої хлопці відповідають лише в крайніх випадках. Так буває, коли виявляємо ворожу диверсійно-розвідувальну групу. Після нашої відповіді вони зазвичай уже не ходять так необережно й суттєво зменшують свою активність. Тепер ворожі ДРГ на нашому напрямку майже не трапляються, хоча ще до свят вони тинялися тут часто, — розповідає «Формоза».
А буває ворог починає виявляти надмірну активність у конкретному місці та наполегливо провокує на відповідь. Тим часом у фланги заходять їхні снайпери й чекають на розкриття вогневих точок. Але проти такої тактики наші хлопці мають власні «ліки», які вони успішно застосовують для ефективнішої «терапії».
Дуже часто бойовики намагаються провокувати, коли десь неподалік працюють представники ОБСЄ. Це в них стандартна схема: спочатку спровокувати на відповідь, а потім пачками надсилати скарги до цієї міжнародної інстанції.
«Спектакль» зазвичай починається близько шостої вечора. Російські окупанти підкрадаються ближче й починають гатити по наших позиціях. Навіть на новорічні й Різдвяні свята тут не стихало. Коли інтенсивність вогню стає критичною, десантники, звісно, «насипають» у відповідь.
У таких умовах хлопцям доводиться і оборонятися, і відпочивати, і налагоджувати побут.
а відміну від 2014-го й 2015 років, на розв’язання суто побутових проблем відволікаються дедалі менше людей. Нинішні десантники одягнені в сучасний «піксель», нахвалюють «талани» нового зразка та носять флісові куртки, які на речових складах за межами району АТО відшукати поки що складно.
До речі, нові фліски на «нулях» особливо популярні. Те ж саме можна сказати й про вітро-, вологозахисні куртки, які теж зручні для використання й чудово захищають від негоди. Формою, як підтвердив комбат, тут забезпечені на сто відсотків. Добре відгукуються десантники й про нові маскувальні костюми вітчизняного виробництва. Хлопці кажуть, що вони навіть кращі за аналоги іноземних армій.
— Раніше ми використовували волонтерські костюми, — розповідає розвідник із позивним «Їжак». — Усі вони зазвичай іноземного виробництва. Нині ми одягаємо наші, зручні й практичні, які розробляли саме для цієї місцевості. Для розвідника це дуже важливо.
Така ж сама ситуація з харчуванням. Волонтери вже не тягають на «передок» тонни продуктів, а спеціалізуються здебільшого на традиційній домашній кухні, як це було з олів’є напередодні Нового року. Начпрод бригади запевняє, що бійці на передовій не голодні, а щоденний раціон за калорійністю відповідає всім вимогам. Звісно, різноманітність страв не дотягує до ресторану, але хлопці не скаржаться.
— Сьогодні на обід у нас гречаний суп і макарони, м’ясна підлива, консервовані огірочки, джем, булочка та сік, — каже начальник продовольчої служби бригади Костянтин. — Окрім того, для десантників передбачено додаткове харчування. Певна річ, намагаємося максимально урізноманітнювати тижневий раціон, аби не приїдалося.
“Народна армія”